Translate

tisdag 1 december 2015

Att arbeta i Sodom och Gomorra.

Tänker på Lot

Gen 13:11  Och Lot utvalde åt sig hela Jordanslätten. Han bröt upp och drog österut, och de skildes från varandra.
Gen 13:12  Abram bodde kvar i Kanaans land och Lot bodde i städerna på slätten och drog med sina tält ända in mot Sodom.
Gen 13:13  Men männen i Sodom var onda och mycket syndiga inför HERREN. 

Det finns tillfällen att inkludera världen men det finns definitivt också tillfällen att separera sig från den samma. Lot var av Guds folk precis som Abraham, dock valde han att bosätta sig i Sodom. Beslut som detta står varje kristen inför, så hur gör vi då våra val?
Vi må leva i en tillsynes fredlig och säker miljö där vi kan uttrycka oss fritt och ha vilken religion vi vill i teorin, allt medans den klassiska kristna tron är under ständig attack, till den grad att det krävs att man har en plan, en strategi för att kunna praktisera den. Kulturen har förvandlats våldsamt de senaste åren från att ha haft skapligt bibliska värderingar till uppror mot den så kallade normen. Frågan är om vår kultur skiljer sig alls ifrån Sodoms? Hursomhelst alla vet att ingen vis soldat ger sig in i ett krig, för att sedan springa vind för våg utan att ha en plan, utan att se skillnad på fiende och vän, samma sak gäller i det andliga kriget. Herren är vår klippa, hans ord är vårt svärd, Guds högra hand har redan förlåtit och den helige Anden tröstar.

Det pågår ett krig mot Guds bud.

Alla tio buden är under attack vilket betyder att kärleken till Gud och människor är under attack.
Varför då? Jesus har befallt oss att tro på honom och älska varandra! Det är Guds kärleks frälsningsverk som skiljer den kristne från hedningen, inte etnicitet! På grund av kärlek till Gud och människor lät Jesus Kristus sig bli pinad, uppspikad på ett kors och dödad för att på tredje dagen uppstå och gav med detta alla som tror, det eviga livet med Gud så som gåva, vilket ingen av oss har förtjänat, då alla har syndat mot Guds bud. Bara genom den helige Andens kraft kan vi förändras och leva som kristna. Det är ju kärlekens lag som binder ihop kristna relationer inte lagar i sig. Jesus bevisade detta då han belyste hur fariseerna som inte trodde, misslyckades med att behaga Gud, då de lade på människorna lagar som de själva inte följde, dock följde och respekterade de mänskliga traditioner vilka behagade dem mer än Guds bud. Dessa traditioner som fariseerna var så fästa vid motsvarar vår moderna kultur idag. Kan vi se likheter mellan fariseerna på Jesus tid och de kultur-älskande "sekulärteologer" i vår tid, vilka gärna värderar samtidens kultur högre än påbuden i den heliga skriften? Av respekt för samtidens norm introduceras världslighet och biblisk olydnad i kyrkan. Trots att detta tydligt strider mot nya Testamentets lära.

Tit 2:11  Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor.
Tit 2:12  Den fostrar oss att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och att leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är,
Tit 2:13  medan vi väntar på det saliga hoppet, att vår store Gud och Frälsare Jesus Kristus skall träda fram i härlighet.

Äktenskapet eller kulturen?

Gen 2:24  Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött.

Äktenskapet är så hårt åtgånget i vår tid att det kämpar för varje andetag då förutsättningarna för att det ska fungera rycks bort en efter en, som mattan under fötterna, (se skilsmässostatistik). Otukt är normen. Genus-undervisning i skolorna, på arbetsplatsen och  på TV. Höga abort och våldtäkts-siffror samt krav på att man accepterar för vissa integritetskränkande arbetsförhållanden. Äktenskapet är en bild av Kristus och kyrkan, vilket förklarar anledningen till denna hårt riktade attack. 
Försörjnings-pliktiga män som gör det dom är obligerade att göra enligt bibeln (arbeta) möts OFTAST inte av en arbetsmiljö som påminner varken om den på bibelns tid eller något annat genom den kristna historien, då männen traditionellt sätt arbetade med sin fars företag som gick i arv (familjeföretag) för att försörja sina familjer. Långt in i modern tid arbetade männen på traditionellt manliga arbetsplatser, och kvinnorna var hemmafruar eller arbetade med traditionellt kvinnliga yrken. Det västerländska samhället har drastiskt förvandlats från patriarkat till matriarkat: Kvinnor har mycket ofta maktpositioner över män i samhället, allt från regeringsnivå till arbetsplatser, skolan och i kyrkan. Kvinnor försörjer sig själva!
Trots detta satte Gud ramen för mannens och kvinnans roll redan i första Mosebok.

Till mannen sa Gud.:
Gen 3:19  I ditt anletes svett skall du äta ditt bröd till dess du vänder åter till jorden, ty av den har du tagits. Jord är du, och jord skall du åter bli."

Gen 3:16  Till kvinnan sade han: "Jag skall göra din möda stor när du blir havande. Med smärta skall du föda dina barn. Till din man skall din lust vara, och han skall råda över dig.

Kvinnor hade ganska ofta någon form av arbete i både gamla och nya Testamentet samt genom historian, naturligtvis hjälpte hustrun sin man, kanske drev man ett världshus eller butik tillsammans, detta då det fortfarande fanns utpräglade manliga och kvinnliga yrken vilket var vanligt långt in på 1900-talet även i vårt land. Den ordningen är nu ett minne blott, tvärtom arbetas det här medvetet och idogt på att skapa så blandade "team" som möjligt inom alla tänkbara och otänkbara yrkesgrupper trots att historen talar ett helt annat språk kallas detta numera för Svensk kultur. Att det ibland är näst intill fysiskt omöjligt för kvinnor att ha en viss typ av arbete som kräver en mans styrka, så pressar man på i jämlikhetens namn. Man inför så mycket intima  relationer som möjligt med resor, fester mm för att stärka relationerna ytterligare på jobbet med  både det egna och det motsatta könet precis lika mycket, all respekt för civiltillstånd är som bortblåst. Dessa tillsynes goda ansträngningar att främja de blandade teamens gemenskap hjälper dock inte alls till med att stärka de gifta parens relationer med varandra med andra ord familjen ses inte som det rätta teamet, vilket bekräftas av barnens situation. Aldrig tidigare har samhället talat så mycket om att stärka barnen och deras rättigheter i samhället, trots detta har barnen berövats det viktigaste av allt, en närvarande egen mamma och en egen pappa. Jobbet får allt, äktenskapet och familjen får inget.

Är Paulus påbud till Titus, ett förbud mot allt slags arbete för kvinnor förutom hushållsarbete?


 Tit 2:4  så att de förmanar de unga kvinnorna att älska man och barn,
Tit 2:5  att leva anständigt och rent, att vara husliga och goda och underordna sig sina män, så att Guds ord inte smädas.

Vet inte om man kan dra den slutsatsen av detta enda stycke isolerat från övriga skriften, då samma kapitel innehåller förmaningar till olika grupper som yngre män, äldre män, äldre kvinnor osv. Detta var dock tydligen något viktigt som aposteln särskilt ville att Titus skulle förmedla till de unga kvinnorna.

Tit 2:6  Förmana på samma sätt de yngre männen att i allt visa gott omdöme,
Tit 2:7  och var själv ett föredöme i goda gärningar. Ge i din undervisning prov på oförfalskad sanning och värdighet.

Att de yngre männen ska visa gott omdöme är ju bara en del av vad unga män ska göra. Naturligtvis ska de även arbeta, studera, prisa Gud osv men detta stycke tar endast upp några få punkter av det som Titus ska förmana om vid just detta tillfälle.(?) 


Att hjälpa sin man, vara hans sällskap och föda barn var som sagt Guds särskilda plan för kvinnan. Att ansvara för hemmet och barnen är ju hustruns givna uppgift allt sedan skapelsen. Det är ett allvarligt misstag att försöka vända på könsrollerna eller att nedvärdera den ena uppgiften eller den andra. Man behöver varandra som man och hustru och båda rollerna är lika viktiga men dock olika. Mannens lott är att arbeta och stå för försörjningen. Kan en hustru aldrig hjälpa sin man i hans förehavanden utan att försumma hushållet och sina barn?  I bibeln är det inte alls så svart-vitt som det kan tyckas med våra västerländska ögon att se hur hustruns liv egentligen var/skulle vara. Det fanns en företeelse i Israel som oftast inte tas upp vid diskussioner angående kvinnans roll, nämligen hushållets tjänarinnor. Familjen hade ofta både tjänare och tjänarinnor som hjälpte mannen respektive kvinnan med deras olika ansvarsområden, vilket gjorde det fullt möjligt för en kvinna att ha översikt och ansvar över hushållssysslorna samtidigt som hon kunde ha tid att hjälpa sin man eller arbeta med eventuell produktion av vara, försäljning eller vad det nu kunde vara. Trots att hon var hushållsansvarig kanske hon varken städade eller tvättade själv alla dagar eller under alla perioder i livet(beroende på samhällsklass) Detta gjorde henne inte mindre till husmor för det. Kvinnan ansvarade dock för att allt blev gjort och kontrollerade att personalen var intakt. På samma sätt kan ju en man som är företagare ha en eller flera anställda personer som gör det möjligt för honom att ägna sig åt en annan syssla medans personalen är i full sysselsättning med något, utan att han för den sakens skull beskylls för att försumma den ena eller andra uppgiften eller klandras för att det inte är han som försörjer sin familj? Är inte övertygad om att hustruns primära arbetsuppgift nödvändigtvis enbart består i att städa, laga mat eller ens att ständigt vakta barnen på heltid (efter en viss ålder) om hjälp finns att tillgå, men det är dock ett kvinnligt yrke. Hon kan nog inte som husmor likt en sekulär kvinna skaffa sig en helt egen karriär långt ifrån hem och familj och överlämna sitt husliga uppdrag åt mannen. Hushållsarbetet är ju hustruns eget ansvarsområde. Åk till ett land som fortfarande praktiserar denna urgamla tradition eller forska lite i bibeln samt Svensk historia och se själv. Det verkar inte som om det nödvändigtvis ligger en biblisk rättfärdighet i att en kvinna avstår helt från allt annat arbete än hushållsarbetet men det är heller inget fel med att endast göra det.


Exempel från bibeln på en god hustru, lägg märke till att hon arbetar och investerar.

Pro 31:15  Medan det ännu är natt stiger hon upp och sätter fram mat åt sitt husfolk, åt tjänarinnorna deras bestämda del. (Hon tar hjälp med hushållsarbetet)

Pro 31:16  Hon har planer på en åker och skaffar sig den, av sina händers förvärv planterar hon en vingård. (Hon både arbetar och investerar självständigt)

Pro 31:17  Hon fäster ivrigt upp sin klädnad och går till verket med starka armar.
Pro 31:18  Hon märker att hennes arbete går bra, hennes lampa släcks inte om natten.
Pro 31:19  Hon sträcker händerna mot spinnrocken, och fingrarna fattar om sländan.

(Hon spenderar tid och kraft åt produktion)

Pro 31:31  Låt henne få njuta frukten av sitt arbete och må hennes gärningar prisa henne i portarna.
 (Hindra henne inte från att arbeta, då hon även ser till sitt hushåll)

Exempel finns i nya testamentet på att kvinnor kunde vara exempelvis församlingstjänarinnor, Lydia drev företag/försäljerska osv.

Pro 12:4  En idog hustru är sin mans krona, en skamlös är som röta i hans ben.  

Vår moderna kultur har ett helt annat system med andra lösningar.

Då de lite större barnen spenderar sju timmar i skolan obligatoriskt så lär de inte bli försummade om hustrun hjälper sin egen man i hans företag eller kanske har ett eget (kvinnligt) företagande, om detta är något dom vill (?)  Hushållsarbetet förblir ju dock kvinnans huvud-ansvar.

Betyder mannens försörjnings plikt att han får/bör göra vad som helst för pengar?

 

Mat 6:24  Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.
 

Pro 4:14  Gå inte in på de ogudaktigas stig, vandra inte på de ondas väg.Pro 4:15  Undvik den, gå inte in på den, vik av ifrån den och gå förbi.


Abraham eller Lot vilken väg ska du ta?

Tror att det är viktigt att varje man söker Herrens vägledning i allt, så även arbete, då försörjning av familj bör gå hand i hand med beskydd av familj.
Jag ser kristna män och kvinnor i ojämna ok med dem som inte tror, man spenderar sina dagar för att ärligt försörja sina familjer i allians med invånarna i Sodom och Gomorra, dom som lärt sig att förakta äktenskapet! Vilken överdrift, suckar du ... inte kan man kalla det att gå i ojämna ok med dem som inte tror bara för att man jobbar ihop? Det behöver inte vara så, alla situationer är inte likadana du kanske hamnat i ett helt reko team med chefer och arbetskamrater som respekterar dig och din kristna integritet men det kan också inte vara så... inte alltid men ibland. Räkna ut hur många timmar per vecka du umgås med dina arbetskamrater om du arbetar heltid, du skriver kontrakt, din lojalitet och kraft spenderas mestadels på och med dem. Hur påverkas du och din familj av det?  Förutsätter din arbetsplats synd eller ständiga frestelser? Jämför med hur många timmar du spenderar med troende personer, din hustru/man.. Bara för att det är rättfärdigt att arbeta betyder det inte att all form av arbete är uppbyggande, bara för att det är rätt att gå i kyrkan är inte alla kyrkor eller sammankomster rättfärdiga. Vad gör vi för kristna val? Så integritetslöst levde inte de troende männen och kvinnorna i skriften. Bibeln lär att man blir mycket influerad av dem man umgås med/äter med, skriften talar om hur goda seder förstörs i dåligt sällskap, trots att man själv strävar efter rättfärdighet. 
Det folk vi lever mitt ibland har en mycket liberal syn på allt, inte minst sex utanför äktenskapet, läste i en tidning att arbetsplatsen är det ställe där flest parrelationer inleds i vårt land. Fler "raggar upp" sina sambos, särbos och allt vad det heter på arbetsplatsen än på krogen, något som ses som en självklar rättighet oavsett om man är gift eller inte i en tid då känslorna får styra ens agerande och konsekvenserna inte beaktas. Den sociala koden är inte kristen och den är inte heller helt lätt att värja sig ifrån då ett av kriterierna för att få ett arbete överhuvud taget är så kallad social kompetens. Frågan är går du på krogen? Om inte varför? Är det synd för dig att gå på krogen för att det är ett forum för människor som söker utomäktenskapliga förbindelser? Varför går du då till en omoralisk arbetsplats? Vi förväntas vara öppna för allt och alla, annars kan vi bli beskyllda för att diskriminera, vilket kan ge svåra konsekvenser för vår möjlighet till arbete. Detta är ett faktum vi kristna inte bör blunda för. Om vi nu befinner oss i en samhällsstruktur som skiljer sig så pass mycket från Guds ursprungliga plan för man och hustru att det gått från kristendom till hedendom, kan det vara bra att undersöka hur man kan kryssa sig igenom detta med så mycket bibehållen biblisk integritet som möjligt utan att förlora förutsättningarna för det kristna äktenskapet och barnen. Ska vi äventyra kärleken till Gud och människor för pengarna? Om äktenskapen förloras, förloras familjerna, om familjerna förloras, förloras församlingarna och i slutändan förloras hela landet.


Psa 1:1  Salig är den som inte följer de ogudaktigas råd och inte går på syndares väg eller sitter bland bespottare Psa 1:2  utan har sin glädje i HERRENS undervisning och begrundar hans ord dag och natt. 

 

Låt oss klarlägga en sak: Jesus satt med syndare dock inte för någon annan anledning än att rädda dem, alltså inte för att tjäna pengar på det eller för att roa sig, Gud hatar synd. Han ingick inte i teambuilding med icke troende dessutom kallade han lärjungar mitt i arbetet och sa: Kom följ mig! Jesus visste redan vilka som tillhörde honom. Vi själva är syndarna kring bordet. Han är Gud! Jesus var och är perfekt och föll aldrig för någon synd till skillnad från dig och mig, därav förmaningar om försiktighet och viss återhållsamhet.

1Jn 1:8  Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss.

1Jn 1:9  Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet.

1Jn 1:10  Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare, och hans ord är inte i oss.


Om vi tror att Israels folk i gamla testamentet är en bild av det spirituella Israel i vår tid (Kyrkan) så finns det underlag i både gamla och nya Testamentet för att separera sig från den kultur som omger oss, vilket många arbetsplatser idag inte tillåter, det må vara av såväl sociala som ideologiska skäl.
Vilka motsvarar då idag dessa främmande kulturer som gamla testamentet talar om: Hetiterna, amoreerna, kananeerna, perisseerna, hiveerna och jebusiterna? Tar inte du också efter dem som omger dig? Kommunister, feminister, anarkister, ateister och rasister?  Men säger du, då måste vi ju leva som en sekt och inte ha någon kontakt med omvärlden alls? Nej naturligtvis inte, vi ska inte tas ur världen men vi ska inte heller vara av världen. Om världen kräver att vi är av den i ord och gärning, så att vi förlorar vår kristna integritet på arbetsplatsen, så att vi talar som dem, ser ut som dem, beter oss som dem och deltar i deras synder så måste vi separera oss. Att inte ingå i ett världsligt eller för dig integritetskränkande"team" på jobbet betyder inte att man inte har sekulära medmänniskor, bekanta, grannar och släktingar som man träffar regelbundet och får tillfälle att vittna till, eller ute på stan. Jag skriver inte detta för att döma dem som arbetar på det viset utan för att varna den som sover innan det är för sent, vi vet att kristna skiljer sig idag som aldrig förr. Därför har jag respekt för kristna predikanter och ledare som betonar
integritet i detta kristendoms-fientliga klimat. Det är uppmuntrande att höra talas om kristna som väljer sin arbetsmiljö, sitt umgänge och sina fritidsintressen vist och tar skriftens råd på allvar, oavsett om mannen arbetar ute och hustrun är hemmafru på heltid, eller om de hjälps åt kanske med ett familjeföretag, huvudsaken är att deras gemensamma liv inte går under på grund av världen köttet och Satan!

 Gen 2:18  HERREN Gud sade: "Det är inte bra för mannen att vara ensam. Jag skall göra en medhjälpare åt honom, en som är hans like." 


Josef, Jakobs son, hade en sekulär kvinnlig chef, vilket resulterade i att han hamnade i fängelse på grund av hennes intresse för otrohets-affärer och intriger. Jag tror att den detaljen finns med i bibeln av en anledning, precis som övriga stycken i bibeln. Josef som var en gudfruktig man hade dock inte satt sig i den situationen självmant, han blev såld av sina bröder och levde som slav i Egypten. Är du också en slav? Man kan vara slav under begäret efter pengar, köttslig njutning och mycket annat. Eftersom Josef trodde Gud,  togs han senare ut ur den besvärliga situationen och Herren vände allt detta till välsignelse för Josef.


Pro 7:4  Säg till visheten: "Du är min syster" och kalla insikten din förtrogna.

Pro 7:5  De skall bevara dig för den främmande kvinnan, för din nästas hustru som talar hala ord.


Vi är inte hemma nu, vi är inte i vårt sanna hemland om vi tror på det eviga riket. Kulturen vi lever mitt ibland är inte vår egen och vi måste vara medvetna om det för att kunna göra kristna val i livet. Lot var medveten om detta då han bodde i Sodom med en kultur som liknande denna.
Han var inte alls en obekymrad liberalteolog som följde de politiska vindarna och var ett med hedningarna. Nej han avskydde hur de levde och tog ingen del i deras synd. Låt aldrig vittnande eller Jesu kärleksbud (nåden) bli en täckmantel för dina egna onda lustar som vill inkludera världen så långt in i ditt liv, i din familj eller i kyrkan så att du själv, din familj eller din församling går förlorad och världen omvänder Er istället för tvärt om. Om det är så att vi är det utspridda spirituella Israel som lever bland folkslagen så kan vi inte leva exakt som vi vill, så som vi skulle levt i vårt eget land. Vi kan heller inte leva fullt ut som våra mor och farföräldrar levde då förutsättningarna i samhället förändrats markant. Vi kan inte leva fullt ut som ett folk eftersom vi är så få att vissa av oss inte ens har en grupp bröder och systrar som tror som vi på vår ort. När vi tar efter världens norm i kyrkorna så ser vi ut som hedningar och blir avskyvärda inför Gud och inför varandra. Vi kan inte längre älska varandra så som bara sant troende kan göra, alltså är det en synd när troende lever som om dom inte trodde. 

Är vi inte främlingar och pilgrimer?

Spirituella flyktingar? Det är bara att se på nyheterna hur fysiska flyktingar och krigsdrabbade folk lever, kriget påverkar både deras bostads och arbetssituation. I stället för hus så bor de i tält, i stället för arbete får de klara sig på allmosor, detta är inget som dom har önskat sig, men det är den situation de befinner sig i eftersom dom lever under hot. Vissa av oss kanske lider av svält (på Guds ord) i våra församlingar, vissa hungrar och törstar efter rättfärdighet, några lider mentalt av att vara separerade ifrån sitt folk.. Våra hem kanske också har blivit förstörda för att en fiende(synden) har brutit sig in och förstört. Äktenskapet och familjen är i fara. Sluta plantera vingårdar i Sodom och Gomorra! Vaka och be att du inte faller för frestelser. Gud ger alltid en utväg, se hur Gud vill ta dig och din familj ur de frestelser just ni ställs inför, låt aldrig kärleken till nästan, make/makan gå förlorad på grund av en lagiskhet som innebär att leva ett liv som kanske i sig är gott och rättfärdigt men där du äventyrar äktenskapet och familjen, bara för att du missbedömer situationen. Det är kärlekslagen som gäller nu inte en tom bokstav, inte tomma gärningar som varken kan frälsa, älska eller beskydda någon.

Exo 23:32  Du skall inte sluta förbund med dem eller deras gudar.
Exo 23:33  De skall inte bo kvar i ditt land, för att de inte skall få dig att synda mot mig. Du kunde då tjäna deras gudar och detta skulle bli en snara för dig. 


Pro 1:7  Att frukta HERREN är början till kunskap, men vishet och förmaning föraktas av dåren. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.