Translate

tisdag 15 december 2015

Icke-synd och synd.

Det finns synder som accepteras och icke-synder som INTE accepteras.

 Hyckleri eller okunskap?

De flesta inom kristendomen är nog överens om att Jesus levde ett syndfritt liv här på jorden, låt oss utgå ifrån att vi kan enas om att han blev frestad men dock förblev utan synd.
Alltså kan inte Jesus egna gärningar vara syndfulla i sig.

Vin är en icke synd som INTE accepteras

Trots detta förbjuds nattvardsvin i många protestantiska församlingar och vindrickande ses även som en synd vid måttligt bruk bland vuxna i hemmet i vissa kretsar. Jesus drack vin vid ett flertal tillfällen, detta är ett exempel på dessa "icke-synder" som INTE accepteras. Att berusa sig och ägna sig åt fylleri och vilt leverne är något helt annat, detta tar bibeln avstånd ifrån. Det finns även belägg för att avstå från sådant som får ens broder att falla, så om det skadar din broder att du dricker är det bättre att inte göra det framför honom, men det är ingen synd. Dessutom befallde Jesus att hans lärjungar skulle fira nattvard i åminnelse av honom med bröd och vin vilket borde vara anledning nog.

Kvinnligt ledarskap i kyrkan är en biblisk olydnad som idag ACCEPTERAS.

Det råder ett tydligt förbud mot kvinnligt ledarskap i bibeln, vilket fullständigt ignoreras och bortförklaras i kyrkorna idag.

1Ti 2:11  En kvinna skall i stillhet ta emot undervisning och helt underordna sig.
1Ti 2:12  Jag tillåter inte att en kvinna undervisar eller gör sig till herre över mannen, utan hon skall leva i stillhet,
1Ti 2:13  eftersom Adam skapades först och sedan Eva.


 Svartsjuka en icke synd som INTE accepteras.

Alla som har studerat Guds ord och hans attribut vet att han själv säger att han ÄR svartsjuk, samtidigt som han ÄR kärlek. Kom ihåg att Gud hatar synd och därmed inte kan synda. Han är totalt god, rättfärdig och helig, trots detta klassar de flesta predikanter och pastorer svartsjuka som en synd.

Exo 34:14  For thou shalt worship no other god: for the LORD, whose name is Jealous, is a jealous God:


Av detta kan vi dra slutsatsen att svartsjuka inte är en synd! Stycken som dessa har i vår tid väckt så starka känslor hos folk som kallar sig kristna att de inte längre tror att Jesus har något med Gamla testamentets Gud att göra, detta sker även i samband med Guds övriga attribut exempelvis vrede, detta är ett resultat av att världens kultur bor i många kristnas hjärtan. Vissa blandar ihop svartsjuka med avundsjuka vilket absolut inte är korrekt, avund är en synd som Gud aldrig har begått. Avund är ett brott mot det tionde budet.

Exo 20:17  Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller till hans tjänare eller tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.


Eller något annat som tillhör din nästa!?

Detta uttalande är ungefär så politiskt inkorrekt som det kan bli! Skriften påstår alltså att hustrun tillhör mannen, likväl som dennes hus och boskap?! Nu kanske du drar en lättande suck över att citatet hämtats från gamla Testamentet, men så kommer Paulus och bekräftar detta i nya testamentet, dessutom byggs det hela på med att även mannen tillhör sin hustru. HJÄLP!!! Vi som är stolta självbejakande, välutbildade, moderna kristna individer! Skulle vi behandlas som ägodelar av dessa usla, självrättfärdiga dårar som vi i ett svagt ögonblick gifte oss med, trots att de i efterhand visat sig vara helt ovärdiga oss???  När paniken börjar lägga sig kan vi konstatera att detta är just en utav anklagelserna mot människor som anses vara sådär svartsjuka, att de tror att man som gift har exklusiv rätt till sin maka/make jämfört med övriga personer, icke att blandas ihop med kriminella handlingar, våld eller annan synd! Svartsjukan isolerad kan omöjligt vara en synd men den kan definitivt leda till andra synder, den kan dessutom vara obefogad då människor har en tendens att göra misstag och synda till skillnad från Gud.

Vad är Avundsjuka?

Avundsjuka och svartsjuka verkar av orden att döma likställas i vår kultur, vilket är långt ifrån sanningen. Avund är en motsats till svartsjuka då den svartsjuke endast värnar om sin rätt till något som rättfärdigt tillhör honom/henne (om man är gift). Den avundsjuke däremot är den som i sitt inre vill åt det som tillhör sin nästa och därav inte älskar sin medmänniska. Satan avundas Gud och vill åt det som tillhör Gud: äran, bruden, riket och härligheten. Herren däremot älskar sin församling vakar och är svartsjuk över sin brud och vill ha denne ren och trogen för sig själv. Vår tids tvärtom-kultur främjar avundsjuka men fördömer all svartsjuka.  Få skulle ifrågasätta varför man väljer att låsa dörren till sitt hus när man går hemifrån för att förhindra stöld, "se om sitt hus" är ett klassiskt talesätt,  eller undrar någon varför man har hunden kopplad eller varför man sätter staket runt bondgården? Vi skyddar det som tillhör oss, detta är högst naturligt inte onaturligt. Samma typ av tvärtom retorik används då en djurfarmare blir av med sina får, för att vargen kommer och river dem, helt plötsligt ska han inte ha rätt att skydda sin flock, för att människor i samhället protesterar och allierar sig med vargen!? Det finns sannerligen många ulvar i fårakläder både här och där. Det anses i övrigt helt normalt, ja, det anses till och med vara en dygd att hålla ordning på och värna om sin ekonomi och sina tillgångar, det som tillhör just oss. Varför skulle människor av idag inte få värna om den exklusivitet äktenskapet kräver för att hållas rent? Annars kan man lika gärna hävda att bilarna ska förbli olåsta, kassavalven stå på vid gavel, och kräva att våra medlemmar ställer sina kontantkort till allmänt förfogande. Rätt ska vara rätt! Eller skulle det vara genant på något sätt att erkänna att pengarna är dig kärare än din äkta hälft?

Kyrkans hat mot svartsjuka.

I lite mer radikala kretsar heter det ofta att Guds svartsjuka inte alls är lik människors svartsjuka, därför har Gud rätt att vara svartsjuk men inte människor!? Vad säger bibeln om detta? Finns det någon annan svartsjuka som fungerar annorlunda, finare eller  mer civiliserat än den mellan man och kvinna? Svaret är nej Gud liknar gång på gång sin svartsjuka över sitt folks otrohet vid en man som är svartsjuk över sin hustru. Dock är Gud perfekt och missbedömer aldrig en situation till skillnad från människor och han begår som sagt ingen synd.

Hos 2:13  Så skall jag straffa henne för hennes baalsdagar, då hon tände rökelse åt baalerna och smyckade sig med ring och bröstspänne och följde efter sina älskare men glömde mig, säger HERREN .

Det mest förekommande argumentet som används för att hävda svartsjukans irrelevans inom församlingslivet är stycket där Jesus förklarar att församlingen är den kristnes främsta familj. Om alla är bröder och systrar så har ju alla samma rättighet till varandra därför kan gifta par inte sätta könsrelaterade gränser för umgängeslivet. Se hur barnen leker med sina bröder och systrar obehindrat! Ja man blickar tillbaka på sin egen barndom och minns med värme hur man hade det med sina föräldrar och syskon, detta är den relation vi nu ska förvänta oss av våra kyrkomedlemmar. Ja det stämmer till den punkt då vi reflekterar över hur vi omöjligt kan vara barn i alla avseenden när vi är vuxna, det vill säga en vuxen människa kan fortfarande vara ett Guds barn, men en kan ju inte bete sig som ett barn i kyrkan, detta är inte vad barnaskapet i Kristus innebär. Hade detta varit fallet skulle Paulus aldrig ha pekat oss tillbaka till skapelseberättelsen med fast hand, för att befästa könsrollerna samt familjens konstruktion. Tror att många har missuppfattat Jesus då han talar om just detta och ett förtydligande från Paulus var därför nödvändigt. Dessutom ignorerar man ofta det faktum att Jesus själv påminde oss om Guds avsikt med äktenskapet och dess exklusivitet, han tog avstånd från gamla testamentets lättvindiga skilsmässor och polygami.
Det kristna kollektiva spirituella barnaskapet och den himmelske Fadern kan alltså inte stå i motsatts förhållande till Paulus kyrkostadgar eller skapelseberättelsens äktenskapsförbunds exklusivitet. Med andra ord, den som är barn i köttet är fri att agera som ett barn, helt självständigt i syskonskaran under sina föräldrars ledarskap medans det vuxna barnet som ingår äktenskap är tvungen att ikläda sig en ny roll som vuxen för att kunna vara i en ny enhet med sin make/maka vilket är Guds vilja. Detta behöver ju inte innebära en sämre relation med syskonskaran men den kommer ju att förändras då en ny person kommit in i familjen som bör vara av största prioritet för sin maka/make. Många familjer har svårt för att förstå detta mysterium och ställer sig genast partiskt negativt till den nya familjemedlemmen då man inte vill acceptera livets gång. Samma tendenser tycker jag mig se inom den kristna familjen:Kyrkan. Vissa syskon har svårt att acceptera att deras bror eller syster är gift och är ålagda av Gud att vara dem närmast därav råder en viss förvirring i vad man ska förvänta sig av varandra som bröder och systrar i Kristus.

Gen 2:23  Mannen sade: "Denna är nu ben av mina ben och kött av mitt kött. Hon skall heta kvinna, ty av man har hon tagits."
Gen 2:24  Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött.

De gifta har en roll att spela i församlingen medans de ensamstående har en annan. På samma sätt har männen en gemensam roll och kvinnorna en annan, trots dessa olikheter är alla Guds barn oavsätt ålder och kön. 

 Kan Kyrkan älska Herren och hata hans attribut?

Trots dessa bibliska bevis är dagens kyrkor helt emot fenomenet svartsjuka både mellan Gud och församlingen och mellan gifta par, vilket totalt harmoniserar med världens kultur, vilken anser att varje individ har sin egen rätt att klä sig och bete sig precis hur man vill, även om man är gift utan att behöva sin make/makas samtycke för detta, inklusive varje individs självklara rättighet att bruka pornografi om så önskas. Om ens make/maka har invändningar angående den andres trohetsvanor klassas personen genast som "sjukligt svartsjuk", ordet på svenska antyder att det är ett sjukdomstillstånd och att det därför alltid måste vara den svartsjuke som har fel vid meningsskiljaktigheter, även om man frivilligt har ingått i ett äktenskapsförbund med någon annan och därmed accepterat livslång trohet. Bibeln går så långt som att säga att de gifta inte längre äger sina egna kroppar då de nu är ett kött. Äktenskapsbrytare har dock enligt kulturen rätt till sina otuktsaffärer, äktenskapsbrott eller lösaktiga beteenden och får inte ifrågasättas. Så snart något blivit socialt accepterat i samhället brukar kyrkan vara snabb att följa efter. Skilsmässorna ökar och ökar, inte undra på det.
Att svartsjuka uppfattas som något negativt av allmänheten beror nog mycket på att de enda gångerna fenomenet tas upp i offentligheten så handlar det om våldsbrott som har begåtts i samband med svartsjuka, vilket bibeln inte tillåter, än mindre förespråkar, dock tas detta upp som en konsekvens av kombinationen otukt och svartsjuka . I ett grovt sexualiserat och samtidigt könsneutralt samhälle där all biblisk visdom kastats i soptunnan för länge sedan, kan man således förvänta sig stora problem inom detta område, då man sätter människor i en ohållbar situation, och kräver det onaturliga.

Pro 6:34  Ty svartsjuk är mannens vrede, han skonar ej på hämndens dag.
Pro 6:35  Betalning tar han inte emot, han bryr sig inte om dina stora gåvor.


När det onaturliga får ersätta det naturliga.

Det är viktigt att poängtera att vårt naturliga tillstånd som människor är totalt fördärvat sedan syndafallet, därav behovet av pånyttfödelse men även sociala regler. Trots pånyttfödelsen som resulterar i en ny vilja att följa Herren och göra det goda, så är man fortfarande starkt påverkade av köttet då man inte blir emun mot synd bara för att man tror. Frestelserna är många och köttet är svagt det är en ständig kamp mellan köttet och anden. Detta vet Gud och detta visste Paulus som etablerade kyrkor bland hedningarna, därför är kyrkans stadgar perfekt anpassade efter våra andliga behov men de tjänar också till att stävja våra köttsliga begär, metoder för att hålla köttet i styr, så att det andliga får dominera de heligas sammankomster. De liberala argumenten som påstår att dessa synd-kvävande och andligt främjande stadgar inte är relevanta i vår tid, är mycket svåra att ta på allvar. Se runt omkring Er! Är Ni verkligen så avtrubbade att Ni inte ser inte ser hur världen, köttet och Satan får fritt spelrum särskilt bland yngre generationer som tycks ha fått lösaktigheten med bröstmjölken, barnen kopierar och betraktar ett beteende som inte ens skulle accepteras i de dåliga kvarteren under tidigare tids-epok, detta borde inte förekomma bland kyrkans barn och unga.

Rom 6:18  Nu är ni slavar under rättfärdigheten, sedan ni har befriats från synden.
Rom 6:19  - För er mänskliga svaghets skull använder jag en så enkel bild. - Ty liksom ni förr ställde era lemmar i orenhetens och laglöshetens slavtjänst, till ett laglöst liv, så skall ni nu ställa era lemmar i rättfärdighetens slavtjänst, till helgelse. 

Kyrkan gör samma gamla misstag idag som Israels folk gjorde i gamla Testamentet, allt kommer igen.


Paulus betonar vikten av att förstå att vi fortfarande fungerar naturligt som man och kvinna (vi är alltså  inte några eteriska varelser som flyter omkring i vår godhet utan behov av varken omvändelse, bibelstudie, församlingstukt eller kyrkostadgar) Dessutom öppnas kyrkans dörrar för besökare och icke-troende som av ren nyfikenhet kommer dit och deltar i sammankomster, därför är det viktigt att hålla på dessa av Gud inspirerade stadgar för att främja och underlätta evangelisation samt stärka ordningen och friden i församlingen. Man är man och kvinna är fortfarande kvinna, i alla avseenden utom när det kommer till vår personliga relation med Gud, där är det lika, vilket de liberala samfunden inte alls verkar hålla med om. Några exempel på hur vår situation i köttet är densamma nu som då, är hur Paulus tar upp ämnet homosexualitet och hänvisar till naturen, Rom1:26  argument förs även angående hur män och kvinnor bör ha kort respektive långt hår av naturliga skäl, hårtäckning, mannens naturliga roll som ledare eftersom han skapades först och kvinnans naturliga roll som medhjälpare, barnaföderska osv. 1 Cor11: 4-16.
Paulus pekar oss tillbaka till skapelseberättelsen och bekräftar våra könsroller och äktenskapets integritet. Dessa ämnen är väl diskuterade och omstridda. Paulus tog även i beaktande den naturliga svartsjukan som infinner sig oavsett om det är socialt acceptabelt eller ej, så snart man har med gifta personer att göra. Dessa naturliga känslor infinner sig i lika stor utsträckning bland de sekulära som bland kristna kyrkomedlemmar, även om man aldrig talar om det, för att det just är ett mycket tabubelagt ämne då det betraktas som något fult och mycket syndigt, ja mer syndigt än att bekänna att man tex kämpar med med pornografi, vilket är en riktig synd (otukt) som bör leda till församlingstukt/uteslutning.

1Co 5:9  I mitt brev till er skrev jag att ni inte skulle ha något att göra med otuktiga människor.
1Co 5:10  Jag menade inte alla otuktiga här i världen, inte alla giriga och utsugare och avgudadyrkare. Då måste ni ju lämna världen.
1Co 5:11  Jag skriver nu till er att ni inte skall umgås med någon som kallas broder, om han är otuktig, girig eller avgudadyrkare, förtalare, drinkare eller utsugare. Inte heller skall ni äta tillsammans med en sådan.
1Co 5:12  Hur kan det vara min sak att döma dem som står utanför? Är det inte dem som står innanför ni skall döma?
1Co 5:13  Dem som står utanför skall Gud döma. Driv ut ifrån er den som är ond!


Psykologisk forskning inom ämnet svartsjuka visar att människor idag är lika svartsjuka som ordspråksboken antyder, det är bara samhället som förändrats inte människan, drabbade personer sjukförklaras och skickas till psykologer för att få hjälp med de känslor som överbevisar dem om att det är fel att ha kravlösa parrelationer i ett översexualiserat samhälle, utan könsroller där moral inte får finnas till och precis allt är tillåtet! På samma sätt suddas manliga respektive kvinnliga traditionella uppgifter och aktiviteter (separata studier och bönforum) ut ur kyrkan som har funnits med genom hela historien  i Genuspedagogikens dolda tjänst.
 Paulus däremot satte upp som stadga något så märkligt som att de Kristna kvinnorna skulle klä sig blygsamt, vilket även bekräftas av aposteln Petrus, därav kan vi dra slutsatsen att detta svartsjukefenomen funnits genom hela skriften och ända fram tills idag. Men om ingen erkänner att man är svartsjuk, så finns det ju ingen svartsjuka i kyrkan eller?? Vissa pastorer som talar varmt om evangeliet och vikten av att lyda Guds ord, vägrar dock att acceptera att äktenskaplig kärlek innefattar viss svartsjuka, vilket även sekulära psykologer kommit fram till utan att studera Bibeln!? Men de lärde har bestämt sig: kyrkostadgar viftas bort som enbart kulturella eller irrelevanta. Inga av dessa kristna pastorer som är så befriade från svartsjuka verkar det minsta bekymrade över att deras egen kärlek faktiskt inte verkar likna Guds kärlek som förutom tålamod, och självuppoffrande lidande faktiskt karaktäriseras av just svartsjuka... I gamla testamentet gäller samma föreskrifter: en kvinna får inte klä sig på ett sätt som väcker hennes mans svartsjuka.
 Den GIFTA mannen som har samma äktenskapliga trohetsplikt mot sin hustru har också bibliska förmaningar som visar på att även han bör sätta sina begränsningar för umgänget med det motsatta könet av naturliga skäl, samma sak nu som då.

 Ser du det Jeremia såg?

Jer 5:8  De liknar välfödda, ystra hingstar, de gnäggar var och en efter sin nästas hustru.
Jer 5:9  Skulle jag inte straffa dem för sådant? säger HERREN. Skulle jag inte hämnas på ett folk som detta? 
Listan är lång!

Pro 6:23  Ty budet är en lykta och undervisningen ett ljus, förmanande tillrättavisning är en livets väg.

Pro 6:24  De skall bevara dig för onda kvinnor, för den främmande kvinnans smicker.

Pro 6:25  Ha inte begärelse i ditt hjärta till hennes skönhet och låt dig inte fångas av hennes blickar


Få böcker är så ignorerade och bortförklarade som ordspråksboken, tror inte att det är en slump då ämnena otrohet, svartsjuka kontra äktenskaplig trohet behandlas ett flertal gånger i just ordspråksboken, trots att det står att detta är Guds visdom så är man förbryllande ointresserad av dess innehåll, man finner endast metafysiska tolkningar mm. Jesus och församlingen är en bild av äktenskapet. Har Jesus inte rätt att kräva trohet av sin brud? Av vår tids församlingar att döma är svaret mycket tveksamt. Om detta är en fråga om Jesus relation till församlingen där han ÄR svartsjuk och  hans brud eller är det en gammal sköka som klätt ut sig till bruden? Hon verkar iallafall inte bry sig om det, utan föredrar att lyssna till sina "älskare" psykologerna, filosoferna och politikerna, ja då är detta helt plötsligt en mycket viktig fråga som bör tas på allvar och inte sopas under mattan som sekundär nonsens.

Alla Guds bud och ordspråk är rättfärdiga, dessa kan dock INTE frälsa någon, det kan bara tron på Jesus Kristus Guds son.


Det är skillnad mellan att vara gift och ogift!

Konceptet att svara inför både Gud och en annan människa, som man ingått äktenskap med när det kommer till trohetsfrågan, verkar inte vara av prioritet för den moderna kyrkan.
Om man skriver ett sekulärt kontrakt med en arbetsgivare, ett försäkringsbolag eller vad det nu må vara så är vi mycket noga med att hålla oss inom ramen för denna överenskommelse. Äktenskapet som dessutom är instiftat av Gud bör inte behandlas som något mindre värdefullt eller icke bindande.
Samma tillstånd kan ju omöjligt gälla (sanna) änkor, eller de som gjort sig könlösa för himmelriket, se Paulus, Johannes döparen eller andra ogifta personer, dessa har helt naturligt en annan situation, då de endast svarar inför Gud och inte har ingått förbund på livstid med en annan människa. Det bör finnas en skillnad!  Paulus säger att det ensamstående livet kan vara till fördel då man kan ägna all sin tid åt Herren! Äktenskapet medför fler köttsliga bestyr och ansvarsområden som man inte är fri att fly bort ifrån i kristendomens namn likt en sekulär man som är nöjd bara han får resa bort, långt bort från familjen titt som tätt helt utan seriös motivation. Gifta bör dock se upp, så att man inte ägnar mer tid åt det fysiska än det spirituella livet med Gud. Jesus brud är hela kyrkan. Han tar hand om, vakar ständigt över sin brud och värnar om att hon ska vara ren! Alla kristna kvinnor och män tillhör honom! Där skiljer sig hans äktenskapliga ansvarsområde från de övriga kristna männens (inklusive Pastorn) som har eller åtminstone bör ha endast en fru. Den icke-omvända mannens förstahands val är inte livslång trohet. Kristus brud kan snarare liknas vid kung Salomos skara i antal. Viktigt att minnas!


Rom 3:28  Vi hävdar att människan förklaras rättfärdig genom tro, utan laggärningar. 


Jesus liv handlade om att fullgöra lagen. Jesus död på korset var för att rättfärdiggöra dem som har syndat men tror på honom. Döden på korset var inte till för att rättfärdiga synden, utan på grund av synden. Gud hatar fortfarande synd och det bör alla kristna också göra, då synden ställer sig i vägen för vår helgelse och gemenskap med den helige Anden och med varandra som församling.

Den kristna GIFTA mannen har som plikt att undervisa sin egen hustru i hemmet på tu man hand för att svara på frågor och diskussionsämnen som hon kan tänkas ha. I det gemensamma kyrkorummet ska kvinnorna inte debattera eller ställa frågor till andra män enligt skriften.

 1Co 14:33  Ty Gud är inte oordningens Gud utan fridens. Liksom kvinnorna tiger i de heligas alla församlingar
1Co 14:34  skall de tiga i era församlingar. De får inte tala utan skall underordna sig, som också lagen säger.
1Co 14:35  Vill de veta något, skall de fråga sina män där hemma. Ty det är en skam för en kvinna att tala i församlingen.
1Co 14:36  Är det kanske från er Guds ord har gått ut? Eller har det kommit bara till er?
1Co 14:37  Om någon menar sig vara profet eller andligt utrustad, skall han inse att det jag skriver till er är Herrens bud.
1Co 14:38  Men om någon inte erkänner detta, är han själv inte erkänd.

 Om någon inte erkänner detta är han själv inte erkänd!

Den enda förståeliga anledningen till varför Paulus skulle sätta upp en sådan strikt stadga där kvinnorna inte ska delta aktivt/verbalt i det gemensamma forumet utan lära sig i stillhet alltså inte interaktivt undervisas av en annan broder än sin egen man hemma även om kvinnan inte hävdar något ledarskap, kan vara just för att förhindra uppkomsten av svartsjuka. Det är inte svårt att se att relationer vanligen fördjupas när man interaktivt undervisar någon på tu man hand eller i små-grupper, vilket är mycket vanligt förekommande i dagens kyrkor och ses som något positivt i såväl liberala som konservativa församlingar. Tror att Paulus ger ett utrymme där varje par har rätt att avstå från den typen av ofrivilligt könsöverskridande umgänge genom dessa regler vid bibelstudier och annan undervisning utöver den allmänna gemensamma Gudstjänsten.
 Eftersom vi vet att kvinnor och män är lika mycket värda och har samma intelligens samt möjlighet till spirituell visdom kan anledningen till detta inte vara kvinnlig underlägsenhet eller brist på kunskap utan snarare en åtgärd av sociala skäl, för att bibehålla och främja församlingens frid och tillväxt möjligheter.

Rom 7:14  Vi vet att lagen är andlig, men själv är jag köttslig, såld till slav under synden.

Rom 7:15  Ty jag kan inte fatta att jag handlar som jag gör. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag hatar, det gör jag.
Rom 7:16  Om jag nu gör det jag inte vill, samtycker jag till lagen och säger att den är god.
Rom 7:17  Men då är det inte längre jag som gör det, utan synden som bor i mig.
Rom 7:18  Ty jag vet att i mig, det vill säga i mitt kött, bor inte något gott. Viljan finns hos mig, men att göra det goda förmår jag inte.
Rom 7:19  Ja, det goda som jag vill gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag.
Rom 7:20  Men om jag gör det jag inte vill, då är det inte längre jag som gör det, utan synden som bor i mig.
Rom 7:21  Jag finner alltså den lagen: jag vill göra det goda, men det onda finns hos mig.
Rom 7:22  Till min inre människa gläder jag mig över Guds lag,
Rom 7:23  men i mina lemmar ser jag en annan lag, som ligger i strid med lagen i mitt sinne och som gör mig till fånge under syndens lag i mina lemmar.
Rom 7:24  Jag arma människa! Vem skall frälsa mig från denna dödens kropp?
Rom 7:25  Gud vare tack, Jesus Kristus, vår Herre! Alltså tjänar jag själv med mitt sinne Guds lag, men med köttet tjänar jag syndens lag. 

Du kanske tillhör dem som anser att Paulus skrev detta i sitt icke-omvända tillstånd och att det därför inte går att jämföra med pånyttfödda människors tankar och känslor. Men hur vet du att alla som deltar på dessa sammankomster, smågrupper och diskussionsforum är pånyttfödda? Varför vill du sätta gränserna efter de starka och inte de svaga? Varför värnar man mer om alkoholisten än om  äktenskapsbryterskan?

Poängen är att detta är inget konstigt, bara helt naturligt, samma problem med köttet för kristna som för hedningar då vi ännu inte har utrustats med våra uppståndelsekroppar som kommer att vara fria från köttets korruption. Rättfärdiggörelsen genom tron på Jesus Kristus är vår enda räddning från vår egen ondska och Guds rättfärdighet, inte vår förmåga att leva rättfärdigt. Samma sak i alla tider, inget är nytt under solen. Gud har koll, lyssna inte på mig, lyssna på honom.


Pro 6:27  Kan någon hämta eld i sitt mantelveck utan att kläderna brinner upp?

Pro 6:28  Eller kan någon gå på glödande kol utan att fötterna blir svedda?

Pro 6:29  Så går det den som går in till sin nästas hustru, ostraffad blir ingen som kommer henne nära.

Pro 6:30  Föraktar man inte tjuven som stjäl för att äta sig mätt när han är hungrig?

Pro 6:31  Om han ertappas måste han betala sjufalt igen och ge ifrån sig allt han äger i sitt hus.

Pro 6:32  Likaså är den utan förstånd, som förför en annans hustru. Den som gör så fördärvar sitt eget liv.

Pro 6:33  Plåga och skam är vad han vinner, hans vanära utplånas aldrig.

Pro 6:34  Ty svartsjuk är mannens vrede, han skonar ej på hämndens dag.

Pro 6:35  Betalning tar han inte emot, han bryr sig inte om dina stora gåvor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.