Translate

lördag 6 september 2014

Några nästan utplånade ord i vår tid.

Det finns stycken i bibeln som är allmänt ok även i vår kultur idag, men det finns även stycken och ord som är näst intill utplånade ur vokabulären i den sekulära samtid som vi lever i.
Dessa stycken väljs ofta bort för att inte väcka anstöt. Problemet med det är att vi får svårare att förstå Gud och vår egen tro om även vi kristna tar illa upp av Guds ord, och hur ska världen kunna lära känna Gud om vi inte själva vet vem han är?

Några nästan utplånade ord som väcker vrede hos den moderna människan: Underordnad, fruktan och straff.


I det moderna samhället lever vi ofta utan att vara medvetna om att vi bör underordna oss någon, utan att alla har samma ställning och status, lärare och elever, regering och befolkning, mamma, pappa och barn (detta är inte att förväxla med att alla har lika värde inför Gud för det har vi)
Problemet när man lär ut att ingen ska behöva underordna sig någon annan, är att attityderna hårdnar och man hamnar likväl i situationer då man trotsar den Gudagivna auktoriteten som vi alla har över oss, vilket leder till att man blir straffad förr eller senare, oavsett om det sker med våld, fängelse,eller den eviga elden. Det kärleksfulla med Guds ord här, är att vi blir varnade för att slippa hamna i dessa grymma situationer bara för att vi är dåraktiga och olydiga. Hur svårt är det inte att läsa och ta till sig något som är så emot köttet och vår egen vilja som att underordna sig någon annan? Den som underordnar sig framställs som svag och mesig av världen men vad säger Gud? 


Mat 5:5  Saliga är de ödmjuka, de skall ärva jorden. 


Rom 13:1  Varje människa skall underordna sig den överhet hon har över sig. Ty det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är insatt av honom.
Rom 13:2  Den som sätter sig emot överheten står därför emot vad Gud har bestämt, och de som gör så drar domen över sig själva.
Rom 13:3  Ty de styrande inger inte fruktan hos dem som gör det goda utan hos dem som gör det onda. Vill du slippa att leva i fruktan för överheten, fortsätt då att göra det goda, så kommer du att få beröm av den.
Rom 13:4  Överheten är en Guds tjänare till ditt bästa. Men gör du det onda skall du frukta, ty överheten bär inte svärdet förgäves. Den är en Guds tjänare, en hämnare som straffar den som gör det onda.
Rom 13:5  Därför måste man underordna sig den inte bara för straffets skull utan också för samvetets skull. 

Låt oss be om denna gåva så att det går oss väl!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.