Translate

söndag 9 mars 2014

Missförstånd eller Utombibliska traditioner?

Missförstånd  1.)

Kristna församlingar idag, behöver inga regler/rätta sig efter det som skrevs efter Jesus Kristus korsfästelse och uppståndelse, av apostlarna, angående den kristna kyrkan, även om dessa skrifter gäller nytestamentlig tid. Allt ordnar sig, bara man är social, snäll och tillber Herren. 

Okunskap om skriften och den kristna vandringens fallgropar, gör flocken till ett enkelt byte för själarnas fiende.

Mat 7:15  Tagen eder till vara för falska profeter, som komma till eder i fårakläder, men invärtes äro glupande ulvar.
Mat 7:16  Av deras frukt skolen I känna dem. Icke hämtar man väl vindruvor från törnen, eller fikon från tistlar?
Mat 7:17  Så bär vart och ett gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär ond frukt.
Mat 7:18  Ett gott träd kan icke bära ond frukt, ej heller kan ett dåligt träd bära god frukt.
Mat 7:19  Vart träd som icke bär god frukt bliver avhugget och kastat i elden.
Mat 7:20  Alltså skolen I känna dem av deras frukt. -
Mat 7:21  Icke kommer var och en in i himmelriket, som säger till mig: 'Herre, Herre', utan den som gör min himmelske Faders vilja.
Mat 7:22  Många skola på 'den dagen' säga till mig: 'Herre, Herre, hava vi icke profeterat i ditt namn och genom ditt namn drivit ut onda andar och genom ditt namn gjort många kraftgärningar?'
Mat 7:23  Men då skall jag betyga för dem: 'Jag har aldrig känt eder; gån bort ifrån mig, I ogärningsmän.'

Missförstånd 2)

De kristna dygderna kommer automatiskt när man tror.

2Pe 1:5  And beside this, giving all diligence, add to your faith virtue; and to virtue knowledge; 

2Pe 1:6  And to knowledge temperance; and to temperance patience; and to patience godliness; 


Frälsningen är fri, av nåd allena blir vi räddade.

Jas 1:18  I kraft av sin vilja födde han oss på nytt genom sanningens ord, för att vi skulle vara en förstlingsfrukt bland dem som han har skapat. 

 Att sedan leva det kristna livet kräver samarbete av oss. De kristna dygderna kommer inte per automatik, tron kräver lydnad och att man underkastar sig Herrens vilja, detta förklaras ständigt genom nya Testamentet, inte minst av apostlarna som arbetade för de kristna församlingarnas uppbyggnad. De förmanar oss att lägga av den gamla människan och ikläda oss den nya.

Jas 1:21  Lägg därför bort all orenhet och all ondska och ta ödmjukt emot ordet, som är inplanterat i er och som har makt att frälsa era själar. 

Vikten av hur de kristna beter sig är stor, för friden och kärlekens skull, men även eftersom världen bildar sin uppfattning om Herren, genom de kristnas uppförande. Vi skämmer ut Gud genom att inte lyda honom själva. De flesta människor jag har hört som inte vill närma sig kyrkan, är inte bittra på Gud men på människorna.
Trots detta viftas apostlarnas kärleksfulla förmaningar bort som lagiska och onödiga, för de fria i Kristus.

Rom 2:19  Du tror dig vara en vägvisare för blinda, ett ljus för dem som vandrar i mörker,
Rom 2:20  en uppfostrare för oförnuftiga och en lärare för omogna, eftersom du har kunskapen och sanningen förkroppsligad i lagen.
Rom 2:21  Du som undervisar andra, du lär inte dig själv. Du som predikar att man inte skall stjäla, du stjäl.
Rom 2:22  Du som säger att man inte skall begå äktenskapsbrott, du begår äktenskapsbrott. Du som avskyr avgudarna, du plundrar templen.
Rom 2:23  Du som berömmer dig av lagen, du vanärar Gud genom att bryta mot lagen.
Rom 2:24  Ty Skriften säger: För er skull smädas Guds namn bland hedningarna.


Jas 1:22  Var ordets görare, inte bara dess hörare, annars bedrar ni er själva.

Jas 1:23  Om någon är ordets hörare och inte dess görare, liknar han en man som betraktar sitt ansikte i en spegel,
Jas 1:24  och när han har sett sig själv i den, går han sin väg och glömmer genast hur han såg ut.
Jas 1:25  Den som däremot blickar in i frihetens fullkomliga lag och blir kvar i den och inte är en glömsk hörare utan en verklig görare, han blir salig i sin gärning.

Missförstånd  3) En kärleksfull kristendom talar inte om Himmel och Helvete?

Jesus är Gud, och Gud är kärlek. Jesus själv talar om synd Himmel och Helvete.

Mar 9:43  Om din hand förleder dig till synd, så hugg av den! Det är bättre för dig att gå in i livet stympad än att ha båda händerna i behåll och komma till Gehenna, till elden som aldrig släcks. 
Mar 9:45  Och om din fot förleder dig till synd, så hugg av den! Det är bättre för dig att gå in i livet halt än att ha båda fötterna i behåll och kastas i Gehenna. 
Mar 9:47  Och om ditt öga förleder dig till synd, så riv ut det! Det är bättre för dig att gå in i Guds rike med ett öga än att med båda ögonen i behåll kastas i Gehenna, 
Mar 9:48  där deras mask inte dör och elden inte släcks.

Vore det inte kärlekslöst och elakt att inte varna människor från den kommande domen, och att inte undervisa om hur man kan få försoning med Gud, när man predikar om  kristendomen? Man hävdar att det är en kärleks handling, att inte undervisa om kyrkans moraliska grund, omvändelse, trons grundvalar, och sammankomsternas format.

Missförstånd 4)  Föreställningen om att Pastorn är kyrkans huvud.

Vissa Pastorer har en mycket central roll, där de upphöjer sig själva, predikar om vad de vill, agerar frälsare, snarare än att hänvisa människorna till att söka Herren.  En del agerar medlare, trots att alla har tillgång till Fadern, genom Jesus Kristus.

Mar 15:37  Men Jesus ropade med hög röst och gav upp andan.
Mar 15:38  Då brast förlåten i templet i två stycken, uppifrån och ända ner.


Mat 20:25  Men Jesus kallade dem till sig och sade: "Ni vet att folkens ledare uppträder som herrar över sina folk och att deras stormän använder sin makt över dem.
Mat 20:26  Men så skall det inte vara bland er. Nej, den som vill vara störst bland er skall vara de andras tjänare,
Mat 20:27  och den som vill vara främst bland er skall vara de andras slav.
Mat 20:28  Så har inte heller Människosonen kommit för att bli tjänad utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många."

Missförstånd 5)

Gud älskar alla människor, oavsätt vad dom gör. Han vill inte lägga på oss några regler, utan vill bara att vi ska vara som vi är.

Joh 15:14  Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er. 

Missförstånd 6)  Pastorn,  Kyrkans kurator?


 Har inte funnit något belägg i Bibeln för att Pastorn har en kurators roll i församlingen,annat än att bröderna stärker varandra i tron. Finner ingen information, om att den gifte pastorn konsulterar kvinnor privat,då skriften säger att varje man ska undervisa sin egen hustru i hemmet.

1Co 14:35  Vill de veta något, skall de fråga sina män där hemma. Ty det är en skam för en kvinna att tala i församlingen.

 Trots detta, har det blivit  kyrklig tradition, att pastorn även har privat council med andras fruar, i samband med sammankomster om så önskas.

De äldre männen lärde upp de unga männen, i arbetet ex :Paulus och Timoteus,Titus.


1Ti 1:18  Detta uppdrag att förmana anförtror jag åt dig, mitt barn Timoteus, i enlighet med de profetord som en gång uttalades över dig, för att du i kraft av dem skall kämpa den goda kampen,

Tit 1:4  jag, Paulus, hälsar Titus, min sannskyldige son på grund av gemensam tro. Nåd och frid ifrån Gud, Fadern, och Kristus Jesus, vår Frälsare!


  Samma förhållande, borde gälla äldre och yngre kvinnor.

Tit 2:3  Förmana likaledes de äldre kvinnorna att skicka sig såsom det höves heliga kvinnor, att icke gå omkring med förtal, icke vara trälar under begäret efter vin, utan lära andra vad gott är, för att fostra dem till tuktighet.

 Dessa exempel påminner inte om ungdomsklubbs liknande projekt, där unga killar och tjejer förverkligar sina världsliga lustar, inom kyrkans väggar, för att undvika tristessen under traditionell predikan.

Män hänvisar ofta till Jesus nära relation till kvinnor, utan att reflektera över att Jesus är Gud och därmed de troende kvinnornas brudgum och frälsare.
Gamla Testamentet, varnar männen för att närma sig andras fruar och nya Testamentet harmoniserar med detta, genom den korrekta församlingsformen.

Pro 7:4  Säg till visheten: "Du är min syster" och kalla insikten din förtrogna.
Pro 7:5  De skall bevara dig för den främmande kvinnan, för din nästas hustru som talar hala ord.

Tit 1:6  varhelst någon oförvitlig man funnes, en enda kvinnas man, en som hade troende barn, vilka icke vore i vanrykte för oskickligt leverne eller vore uppstudsiga.
Tit 1:7  Ty en församlingsföreståndare bör vara oförvitlig, såsom det höves en Guds förvaltare, icke självgod, icke snar till vrede, icke begiven på vin, icke våldsam, icke sniken efter slem vinning.
Tit 1:8  Han bör fastmer vara gästvänlig, nitälska för vad gott är, leva tuktigt, rättfärdigt, heligt och återhållsamt; 

 De som är könlösa för himmelriket har sin uppgift och de som har ingått äktenskap sin uppgift inför Gud. Skriften kräver alltså inte att du överger en uppgift för att utföra en annan. Det går alldeles utmärkt att predika Guds ord utan att vara kurator till det motsatta könet.

Flocken tillhör Jesus, han är kyrkans huvud!

Joh 21:17  För tredje gången frågade han: "Simon, Johannes son, har du mig kär?" Petrus blev bedrövad över att Jesus för tredje gången frågade: "Har du mig kär?" och han svarade: "Herre, du vet allt. Du vet att jag har dig kär." Jesus sade: "För mina får på bete. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.