Translate

lördag 1 mars 2014

Vad är meningen med äktenskapet? Bibeln har svaret!

Hur var det menat att vi skulle leva tillsammans som gifta?

Gen 2:18  Och HERREN Gud sade: "Det är icke gott att mannen är allena. Jag vill göra åt honom en hjälp, en sådan som honom höves." 

Gud ville att kvinnan skulle vara mannens sällskap och hjälpare.


Hur kan vi förstå hur det är gott att leva tillsammans som gifta, om vi inte tar emot Herrens vägledning i dessa frågor, istället för att bara immitera världens rutiner?

Ju mer världen går ifrån den kristna "kulturen", desto svårare blir det att leva med integritet.
Det kan ge både sociala och ekonomiska problem, att leva som vi lär, men vi har aldrig blivit lovade ett oproblematiskt liv.

Mat 6:24  Ingen kan tjäna två herrar; ty antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den förre och förakta den senare. I kunnen icke tjäna både Gud och Mamon.
Mat 6:25  Därför säger jag eder: Gören eder icke bekymmer för edert liv, vad I skolen äta eller dricka, ej heller för eder kropp, vad I skolen kläda eder med. Är icke livet mer än maten, och kroppen mer än kläderna?

Mat 6:33  Nej, söken först efter hans rike och hans rättfärdighet, så skall också allt detta andra tillfalla eder. 



 För den som gillar statistik, så är det enkelt att se att skilsmässostatistiken, talar sitt tydliga språk, något är fundamentalt fel i hur vi lever tillsammans som man och hustru. Även barnens tillstånd visar på  obalans i familjelivet, så vill inte Gud att det ska vara.
Hur kan man och hustru ha en intim relation, där hustrun hjälper sin man, om de båda spenderar sin vakna tid på olika håll och mannen har en utomstående kvinna som sin hjälp och hustrun hjälper andra män eller är chef över män? 

Bibeln talar om att arbeta tillsammans.

 Kvinnan är hushållsansvarig enligt bibeln, men inte nödvändigtvis bara, då bibeln har många exempel på kvinnor som har andra arbetsuppgifter också.

Pro 31:10  En god hustru, var finner man en sådan? Långt mer än pärlor är hon värd.
Pro 31:11  På henne litar hennes mans hjärta och han saknar ingenting.
Pro 31:12  I alla sina livsdagar gör hon honom gott, aldrig ont.
Pro 31:13  Omsorg har hon om ull och lin, och hennes händer arbetar med lust.
Pro 31:14  Hon är som en köpmans skepp, fjärran ifrån hämtar hon sin mat.

 Familjeföretragande med mannen som huvud i både världsligt och kyrkligt, låter mer som ett vettigt koncept,(typ Aquila och Prescilla)  Dagens samhälle accepterar inte äktenskaplig integritet. Arbetet borde inte vara en familje-splittrare(otrohet på jobbet osv) hur kan vi då vara enade? Det är naturligtvis inte en regel, men ogdaktigheten i samhället försvårar valet av en sund arbetsmiljö. 

Guds intention med äktenskapet: En intim relation.


Gen 2:22  Och HERREN Gud byggde en kvinna av revbenet som han hade tagit av mannen, och förde henne fram till mannen. 
Gen 2:23  Då sade mannen: "Ja, denna är nu ben av mina ben och kött av mitt kött. Hon skall heta maninna, ty av man är hon tagen." 
Gen 2:24  Fördenskull skall en man övergiva sin fader och sin moder och hålla sig till sin hustru, och de skola varda ett kött. 

I dessa tiders förvirrade världsliga familjesituationer, blir det ofta mer, eller mindre konflikter mellan de gifta paren, på grund av svärföräldrar eller syskon, som inte känner till ovannämnda bibel stycken, eller inte kan hantera den nybildade familjens krav på integritet, särskilt om man inte delar samma tro.Förhoppningsvis kan detta överbryggas med kärlek och fördrag, men förståelse för biblisk prioritering är viktig, för att inte bitterhet ska gro i familjen.

Låt den äktenskapliga kärleken ständigt vara ny.

Son 5:10  "Min vän är strålande vit och röd, härlig framför tio tusen. 
Son 5:11  Hans huvud är finaste guld, hans lockar palmträdsvippor, och svarta såsom korpen. 
Son 5:12  Hans ögon likna duvor invid vattenbäckar, duvor som bada sig i mjölk och sitta invid bräddfull rand. 
Son 5:13  Hans kinder liknar välluktrika blomstersängar, skrin med doftande kryddor. Hans läppar äro röda liljor; de drypa av flytande myrra. 
Son 5:14  Hans händer äro tenar av guld, besatta med krysoliter. Hans midja är formad av elfenben, övertäckt med safirer. 
Son 5:15  Hans ben äro pelare av vitaste marmor, som vila på fotstycken av finaste guld. Att se honom är såsom att se Libanon; ståtlig är han såsom en ceder. 
Son 5:16  Hans mun är idel sötma, hela hans väsende är ljuvlighet. Sådan är min vän, ja, sådan är min älskade, I Jerusalems döttrar." 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.