Translate

torsdag 24 juli 2014

Vem får skilja sig?

Hörde en tolkning som innebar att det som Jesus säger i Matt 5:31 inte betyder att man får skilja sig om ens make/maka begår äktenskapsbrott dvs är otrogen...Motivationen var att ordet otukt endast förekommer i bibeln när en ogift person har utomäktenskapliga förbindelser. Alltså skulle ordet äktenskapsbrott ha använts istället för otukt enligt denna tolkning, därför anser man då att kristna inte har rätt enligt skriften att skilja sig från en make/maka som är otrogen.
Eftersom detta inte är en traditionell tolkning, och inte den spontana tanken som uppstår åtminstone när jag läser stycket så kräver det att man undersöker saken själv innan man drar slutsatser.

Så vem får då skilja sig enligt skriften?

Mat 5:31  Det är ock sagt: 'Den som vill skilja sig från sin hustru han skall giva henne skiljebrev.'
Mat 5:32  Men jag säger eder: Var och en som skiljer sig från sin hustru för någon annan saks skull än för otukt, han bliver orsak till att äktenskapsbrott begås med henne. Och den som tager en frånskild kvinna till hustru, han begår äktenskapsbrott.

Mat 19:5  och sade: Därför skall en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött?
Mat 19:6  Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt."

Herren kallar här Jerusalem sin brud 


Jer 2:1  Och HERRENS ord kom till mig; han sade:
Jer 2:2  Gå åstad och predika för Jerusalem och säg: Så säger HERREN: Jag kommer ihåg, dig till godo, din ungdoms kärlek, huru du älskade mig under din brudtid, huru du följde mig i öknen, i landet där man intet sår.
Jer 2:3  Ja, en HERRENS heliga egendom är Israel, förstlingen av hans skörd; alla som vilja äta därav ådraga sig skuld, olycka kommer över dem, säger HERREN.

Herren säger här att hans brud begick otukt, vilket inte stämmer överens med ovannämnda tolkning.


Jer 2:20  Ty för länge sedan bröt du sönder ditt ok och slet av dina band och sade: "Jag vill ej tjäna." Och på alla höga kullar och under alla gröna träd lade du dig ned för att öva otukt.

Samma ord: otukt som används i matt:5 för att förklara den enda giltiga anledningen till skilsmässa enligt skriften.

 Jer 2:22  Ja, om du ock tvår dig med lutsalt och tager än så mycken såpa, så förbliver dock din missgärning oren inför mig, säger Herren, HERREN.


Jer 7:9  Hur är det? Ni stjäl, mördar och begår äktenskapsbrott. Ni svär falskt och tänder rökelse åt Baal och följer andra gudar, som ni inte känner.


Jer 7:10  Sedan kommer ni hit och träder fram inför mitt ansikte i detta hus som är uppkallat efter mitt namn och säger: "Vi är räddade" - för att sedan fortsätta med alla dessa avskyvärda ting.


Kan otukt/otrohet, äktenskapsbrott få pågå i ett kristet äktenskap?


1Co 6:18  Fly bort från otukten! All annan synd som en människa begår är utanför kroppen, men den otuktige syndar mot sin egen kropp.
1Co 6:19  Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud, och att ni inte tillhör er själva?
1Co 6:20  Ni har blivit köpta och priset är betalt. Så förhärliga då Gud i er kropp! 


Otukt är ett tecken på olydnad och förakt mot Gud och kräver omvändelse.


Mat 14:3  Herodes hade nämligen låtit gripa Johannes och slå honom i bojor och sätta honom i fängelse för Herodias skull, som var gift med hans bror Filippus. 
Mat 14:4  Ty Johannes hade sagt till Herodes: "Det är inte tillåtet för dig att ha henne." 
Mat 14:5  Herodes ville döda honom, men han var rädd för folket, eftersom man ansåg att Johannes var en profet. 
Mat 14:6  Så kom Herodes födelsedag, och Herodias dotter dansade inför gästerna. Herodes blev mycket förtjust 
Mat 14:7  och svor på att han skulle ge henne vad hon än begärde. 
Mat 14:8  Hon intalades då av sin mor att säga: "Ge mig här på ett fat Johannes Döparens huvud!" 
Mat 14:9  Fastän kungen var bedrövad över sin ed inför gästerna, befallde han att hon skulle få det. 
Mat 14:10  Och han lät halshugga Johannes i fängelset. 
Mat 14:11  Man bar in Johannes huvud på ett fat och gav det åt den lilla flickan, och hon bar det till sin mamma. 

Förlåtelse finns dock i nåden för äktenskapsbrytare och äktenskapsbryterskor, och Jesus dog för våra synder i enlighet med evangelium om glädjebudskapet om syndernas förlåtelse.


 Guds vilja med äktenskapet är att hålla det rent och i ära som en reflektion av Kristus och kyrkan, Herren är alltid trogen och det borde vi också vara.

Det är viktigt att inte missbruka den nåden till att vrida om allting genom att legalisera synden, eller ta lätt på det som Herren hatar.

Tillåter Herren själv skilsmässa vid otukt?


Jer 3:6  I kung Josias tid sade HERREN till mig: Har du sett vad det avfälliga Israel har gjort? Hon har gått upp på alla höga berg och bort under alla gröna träd och bedrivit otukt.
Jer 3:7  Jag tänkte att hon skulle vända tillbaka till mig sedan hon hade gjort allt detta. Men hon vände inte tillbaka. Hennes otrogna syster Juda såg det.


Jer 3:8  Och jag såg att fastän jag hade skilt mig från det avfälliga Israel och givit henne skilsmässobrev för hennes äktenskapsbrotts skull, så skrämdes ändå inte hennes otrogna syster Juda av det, utan gick på samma sätt bort och bedrev otukt.


1Th 4:2  I veten ju vilka bud vi hava givit eder genom Herren Jesus. 


1Th 4:3  Ty detta är Guds vilja, detta som hör till eder helgelse, att I avhållen eder från otukt, 1Th 4:4  och att var och en av eder vet att hava sin egen maka i helgelse och ära, 1Th 4:5  icke i begärelses lusta såsom hedningarna - vilka icke känna Gud - 



Eph 5:1  Bliven alltså Guds efterföljare, såsom hans älskade barn,
Eph 5:2  och vandren i kärlek, såsom Kristus älskade eder och utgav sig själv för oss till en gåva och ett offer, "Gud till en välbehaglig lukt". 



Eph 5:3  Men otukt och orenhet, av vad slag det vara må, och girighet skolen I, såsom det anstår heliga, icke ens låta nämnas bland eder,
Eph 5:4  ej heller ohöviskt väsende och dåraktigt tal och gyckel; sådant är otillbörligt. Låten fastmer tacksägelse höras.
Eph 5:5  Ty det bören I veta, och det insen I också själva, att ingen otuktig eller oren människa har arvedel i Kristi och Guds rike, ej heller någon girig, ty en sådan är en avgudadyrkare.
Eph 5:6  Låten ingen bedraga eder med tomma ord; ty för sådana synder kommer Guds vrede över de ohörsamma.
Eph 5:7  Haven alltså ingen del i sådant.
Eph 5:8  I voren ju förut mörker, men nu ären I ljus i Herren; vandren då såsom ljusets barn.
Eph 5:9  Ty ljusets frukt består i allt vad godhet och rättfärdighet och sanning är.
Eph 5:10  Ja, vandren så, i det att I pröven vad som är välbehagligt för Herren.
Eph 5:11  Och haven ingen delaktighet i mörkrets gärningar, som icke giva någon frukt, utan avslöjen dem fastmer.
Eph 5:12  Vad av sådana människor i hemlighet förövas, därom är det skamligt till och med att tala;
Eph 5:13  men alltsammans bliver uppenbart, när det avslöjas genom ljuset. Ty varhelst något bliver uppenbart, där är ljus. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.