Translate

lördag 8 februari 2014

"The church of God" eller" the church of man"?

Hur många medlemmar hade den första kyrkan?


Hur räknar Bibeln Guds folks antal, och vad säger det om församlingslivet? 


Har Kristendomens format blivit en åsiktsfråga?


Hur många praktiserar "lika värde, men olika roller konceptet" i dag?


Om vi inte längre tror, att Herrens ord är det som är rätt, och att det är vi som måste anpassa oss efter hans vilja, och inte tvärt om  så har vi hamnat snett, och är i behov av omvändelse.



Förespråkar kristendomen patriarkat eller matriarkat?


Act 1:13  Och när de hade kommit dit, gingo de upp i den sal i övre våningen, där de plägade vara tillsammans: Petrus och Johannes och Jakob och Andreas, Filippus och Tomas, Bartolomeus och Matteus, Jakob, Alfeus' son, och Simon ivraren och Judas, Jakobs son. 
Act 1:14  Alla dessa höllo endräktigt ut i bön tillika med Maria, Jesu moder, och några andra kvinnor samt Jesu bröder.


Här får vi reda på att kvinnor var närvarande, men inte vilka, eller hur många, förutom Jesu moder.
Kvinnorna hade inte en auktoritär roll, utan blev undervisade, samtidigt som männen. Det var upp till varje man att besvara sina fruars frågor i hemmen, enligt: Paulus1:a brev till Korinterna, därav adresseras oftast bröder. Gifta par, räknas som en person i bibeln, sedan 1:a Mosebok. Mannen representerar i regel sin familj, men undantag gjordes ibland, i den apostoliska kyrkan, när en kvinna hade ett särskilt gudfruktigt arbete(inte auktoritärt över män dock) och därför nämndes vid namn i nya testamentet. Primärt hade kvinnorna en huslig roll. Att föda, uppfostra och undervisa nästa generations kristna, är också evangelisation. Ett idag alltför underskattat arbete, samt att hjälpa sina män och undervisa yngre kvinnor i vad som är gott enligt Herren.

Kvinnan ansvarar för mat och dryck

1Co 9:4  Har vi inte rätt till mat och dryck?
1Co 9:5  Har vi inte rätt att föra med oss en troende hustru, vi liksom de andra apostlarna och Herrens bröder och Kefas?
1Co 9:6  Eller är det bara jag och Barnabas som inte har rätt att vara fria från arbete? 


 Bibeln talar om att alltid vara tacksam, och att inte ha begär till det som tillhör ens nästa. Hur kan vi undvika att synda om vi inte accepterar den lott vi får ifrån Gud? Den ena föds som kvinna, den andre föds som man, allt enligt Guds vilja. Låt oss inte ha begär, utan istället tacka Fadern för det vi får,och ära honom med det vi ska göra.

Exempel från Matteus Evangeliet.

Mat 15:34  Jesus frågade dem: "Huru många bröd haven I?" De svarade: "Sju, och därtill några få småfiskar."
Mat 15:35  Då tillsade han folket att lägra sig på marken.
Mat 15:36  Och han tog de sju bröden, så ock fiskarna, och tackade Gud och bröt bröden och gav åt lärjungarna, och lärjungarna gåvo åt folket.
Mat 15:37  Så åto de alla och blevo mätta. Och de överblivna styckena samlade man sedan upp, sju korgar fulla.
Mat 15:38  Men de som hade ätit voro fyra tusen män, förutom kvinnor och barn.


Kvinnor och barn var uppenbarligen närvarande, men hur många förtäljer inte historien.Orättvist eller rättfärdigt?

 Jesus säger själv att Gud är den ende som är god, vilka är då vi, att döma den levande Gudens metoder? Enligt Bibeln är mannen familjens huvud,och ansvariga person. Han har dock skyldigheter som att underordna sig Herren och att älska sin hustru som sig själv.

Jesus har redan frigjort kvinnan.

 Jesus var den som frigjorde kvinnan, från de sanna bojorna, då han dog för hela mänsklighetens synder på korset, samt belyste den ömsesidiga äktenskapliga kärleken och troheten. Enligt Mose lag, hade mannen rätt att ha flera hustrur, men Jesus återställde äktenskapet till dess rätta mening.Guds heliga ordning kvarstår fortfarande: Gud, Kristus, mannen, kvinnan och barnen och det är Herrens bud, att vi ska älska varandra. Lika värde men olika roller.

1Co 11:3  Men jag vill att I skolen inse detta, att Kristus är envar mans huvud, och att mannen är kvinnans huvud, och att Gud är Kristi huvud.

Mat 1:1  Detta är Jesu Kristi, Davids sons, Abrahams sons, släkttavla. 


Mat 1:2  Abraham födde Isak, Isak födde Jakob, Jakob födde Judas och hans bröder;
Mat 1:3  Judas födde Fares och Sara med Tamar, Fares födde Esrom, Esrom födde Aram;
Mat 1:4  Aram födde Aminadab, Aminadab födde Naasson, Naasson födde Salmon;
Mat 1:5  Salmon födde Boes med Rakab, Boes födde Jobed med Rut, Jobed födde Jessai;
Mat 1:6  Jessai födde David, konungen, David födde Salomo med Urias' hustru;
Mat 1:7  Salomo födde Roboam, Roboam födde Abia. Abia födde Asaf;
Mat 1:8  Asaf födde Josafat, Josafat födde Joram, Joram födde Osias;
Mat 1:9  Osias födde Joatam, Joatam födde Akas, Akas födde Esekias;
Mat 1:10  Esekias födde Manasses, Manasses födde Amos, Amos födde Josias;
Mat 1:11  Josias födde Jekonias och hans bröder, vid den tid då folket blev bortfört i fångenskap till Babylonien.
Mat 1:12  Sedan folket hade blivit bortfört i fångenskap till Babylonien, födde Jekonias Salatiel, Salatiel födde Sorobabel;
Mat 1:13  Sorobabel födde Abiud, Abiud födde Eljakim, Eljakim födde Asor;
Mat 1:14  Asor födde Sadok, Sadok födde Akim, Akim födde Eliud;
Mat 1:15  Eliud födde Eleasar, Eleasar födde Mattan, Mattan födde Jakob;
Mat 1:16  Jakob födde Josef, Marias man, och av henne föddes Jesus, som kallas Kristus.


Herrens släkttavla räknar mestadels upp namnen på fäder och söner med några kvinnliga undantag som Sara, Tamar, Rakab, Rut, Urias hustru och Maria. Alla kända ifrån särskilda Bibelstycken.

Varför nämns inte alla döttrar och mödrar på samma villkor som männen?

Bibeln har en patriarkat linje(fadersvälde) som är så fundamental, att om man byter ut och ändrar alla dessa stycken och verser som inte fungerar med dagens kultur/matriarkat(modersvälde),så får man tillslut en ny fabricerad religion,som ger helt andra konsekvenser och resultat än de som Bibeln talar om. Frågan är om vi vill gå till: "the church of God" eller ""the church of man/woman"?


Folkräkning från gamla testamentet.


Num 1:1  Och HERREN talade till Mose i Sinais öken, i uppenbarelsetältet, på första dagen i andra månaden av det andra året efter deras uttåg ur Egyptens land; han sade:
Num 1:2  "Räknen antalet av Israels barn, deras hela menighet, efter deras släkter och efter deras familjer, vart namn räknat särskilt, allt mankön, var person för sig;
Num 1:3  alla stridbara män i Israel, de män som äro tjugu år gamla eller därutöver, dem skolen I inmönstra efter deras häravdelningar, du och Aron.
Num 1:4  I skolen därvid taga till eder en man av var stam, den som är huvudman för sin stams familjer.
Num 1:5  Och dessa äro namnen på de män som skola biträda eder: av Ruben: Elisur, Sedeurs son;
Num 1:6  av Simeon: Selumiel, Surisaddais son;
Num 1:7  av Juda: Naheson, Amminadabs son;
Num 1:8  av Isaskar: Netanel, Suars son;
Num 1:9  av Sebulon: Eliab, Helons son;
Num 1:10  av Josefs barn: av Efraim: Elisama, Ammihuds son; av Manasse: Gamliel, Pedasurs son;
Num 1:11  av Benjamin: Abidan, Gideonis son;
Num 1:12  av Dan: Ahieser, Ammisaddais son;
Num 1:13  av Aser: Pagiel, Okrans son;
Num 1:14  av Gad: Eljasaf, Deguels son;
Num 1:15  av Naftali: Ahira, Enans son."
Num 1:16  Dessa voro ombud för menigheten, hövdingar för sina fädernestammar, huvudmän för Israels ätter.


Samtliga huvudmän och hövdingar räknades i maskulinum i enlighet med nya testamentets pastorer och äldste. Orättvist eller rättfärdigt? Det spelar ingen roll vad vi tycker,det är Herren som bestämmer i hans eget hus...

...Men det har inte alltid varit så här långt ifrån originalet. I Sverige. På 1800- talet, och en bit in i 1900-talet,(före kriget) så var det en självklarhet, för de flesta protestanter, att följa den apostoliska kyrkans spelregler. Titta på hur det ser ut i kyrkan på Emils tid.


 Är det värdigt att behandla Guds ord, som en modefluga, som gäller ena dagen men byts ut vid nästa trend?



En kärleksfull Gud! 


Om vi tror på en kärleksfull Gud, varför tror vi då att vi  måste bättra på hans ord, för att gemenskapen ska bli mer kärleksfull?
Bibeln innehåller en mängd olika exempel på Gudfruktiga män och kvinnor. Deras gemensamma nämnare är en bergfast tro och kärlek till  Herren och hans ord. Denna tro, att våga lita på honom och hans planer, är skrämmande för oss, som är vana vid att göra det som verkar rätt i våra egna ögon, eller det som världen presenterar för oss som rätt och riktigt.
Uppenbarligen är dessa av Gud uppsatta könsroller, de mest kärleksfulla för hans församlingsgemenskap, då vi människor inte är goda i oss själva, utan onda, och vår högsta visdom är dårskap för Gud, så kan vi inte skapa en bättre ordning (utan köttslig korruption) på egen hand.

Om vi bortser en stund, ifrån vår samtids syn, på vad som är gott, och istället ser på hur Guds plan, kan vara av godo.


Kan då den kristna,(icke exhibitionistiska) kvinnorollen, vara ett skydd mot övergrepp,objektifiering, liksom omoral inom församlingen, samt stärka de kristna kvinnornas samhörighet och skapa förutsättningar till större kärlek till sina män, då den världsliga konkurrensen sätts ur spel, och alla sitter i samma båt? Allt blir till det bästa för den som tror!

 Kan mannens försörjningsplikt vara dit satt för att underlätta och sänka kvinnans stressnivå och prestationsångest, med karriär, arbete, barnafödande och hushållsuppgifter?

Kan det rädda äktenskap och ge barnen en tryggare uppväxt miljö, om föräldrarna blir trygga i sina kristna könsroller? Färre konflikter, minskad kvinnomisshandel, äktenskapsbrott, färre aborter, minskat missbruk, och andra frustrations uttryck?

Kan det vara så, att vår skapare är den som vet bäst, hur hans egen skapelse fungerar?

Exempel:Om vår dator strular, tar vi gärna råd av en som tillverkar datorer.En ofullkomlig människa.Men när det gäller oss själva, så litar vi inte på  instruktionsboken från vår Allsmäktige skapare och Far?

Kontroversiellt eller inte, den kristna könsfördelningsfrågan berör i förlängningen ämnet, att älska Gud över allt (även sin kultur) samt att älska sin nästa som sig själv.(Hur man behandlar andra och hur man för sig i Herrens församling)

1Co 11:8  Ty mannen är icke av kvinnan, utan kvinnan av mannen.
1Co 11:9  Icke heller skapades mannen för kvinnans skull, utan kvinnan för mannens skull.
1Co 11:10  Därför bör kvinnan på sitt huvud hava en "makt", för änglarnas skull.
1Co 11:11  Dock är det i Herren så, att varken kvinnan är till utan mannen, eller mannen utan kvinnan.


Tit 2:11  Ty Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor;
Tit 2:12  den fostrar oss till att avsäga oss all ogudaktighet och alla världsliga begärelser, och till att leva tuktigt och rättfärdigt och gudfruktigt i den tidsålder som nu är,


Kan det då klassas som en irrelevant tvistefråga? Irrelevant eller inte så skrevs det rad ut och rad in om ämnet i nya testamentet av apostlarna.

Tit 3:9  Men dåraktiga tvistefrågor och släktledningshistorier må du undfly, så ock trätor och strider om lagen; ty sådant är gagnlöst och fåfängligt.

Frälsningen kommer först!


Tron och tilliten till Herren är just det som skiljer de troende från de icke troende. Trots att dessa frågor är av underordnad betydelse för frälsningen, så vore det omoraliskt att undanhålla informationen för troende män och kvinnor, om vad den kristna församlings och familje-ordningen innebär enligt Bibeln.


...Men det är en gemenskapsfråga.

 Brödrakärleken skattades väldigt högt i den tidiga kyrkan, i enlighet med kärlekslagen. Evangeliet är det primära budskapet som bör predikas i alla församlingar alltid! Hur kan människor annars komma till tro? De kristnas relationer och beteenden är dock en viktig fråga för de frälsta. Om vi inte hade någon vägledning i detta, så skulle församlingslivet vara godtyckligt och rent av kaos artat, vilket det också är på många håll. Kärleken hindras av köttets framfart.

Paulus och Peter skriver oförfärat, i sina brev, om kristna relationer och bibliska könsroller.

Sektvarning!

 Vanskötsel av församlingslivet, har i alla tider satt troende och sökare i klart allvarliga problem-situationer, genom sekter och kulter.Många ledare väljer att göra sina egna varianter, av hur de själva vill att Herrens församling ska se ut, även om detta inte kan styrkas av skriften.

. Många storslagna talare och ledare finns, men när undervisningen inte stämmer med Gudsordet, och man skattar sin favorit pastors ord högre än bibelns sanning, bör man dra öronen åt sig, vem det än må vara! Annars kan det leda till avgudadyrkan. Alla gör misstag och syndar ibland,eftersom vi är människor. Den enda totala sanningen har och är Jesus. Endast han är värdig vår tillbedjan och lovprisning för evigt.

1Co 10:3  Alla åt samma andliga mat
1Co 10:4  och alla drack samma andliga dryck. De drack ur en andlig klippa som följde dem, och den klippan var Kristus.
1Co 10:5  Men de flesta av dem hade Gud inte behag till. De föll och låg kringspridda i öknen.
1Co 10:6  Det som hände dem har blivit ett varnande exempel för oss, för att inte vi liksom de skall ha begär till det onda.
1Co 10:7  Bli inte heller avgudadyrkare som en del av dem. Det står ju skrivet: Folket satte sig ner för att äta och dricka och steg upp för att dansa.


 Må Gud välsigna Herrens trogna arbetare som predikar ordet i ödmjukhet och sanning.


 Välsignad vare han som kommer i Herrens namn!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.